Letní saláty ke grilování

Milujete grilování? Potom jistě oceníte naše tipy na lehké a chutné letní saláty vhodné k masu i zelenině.  Vybrali jsme pro Vás tři různorodé zástupce, které můžete servírovat v jednom dni a Vaše strávníky jistě potěší. Jejich chutě jsou vyvážené a navíc na jídelním stole vypadají skutečně perfektně.

 

Letní bramborový salát s koprem a otcovou zálivkou

Brambory jsou základem kuchyně a neměli by v žádné chybět. Tento salát vyžaduje přípravu ideálně den předem, aby se chutě dokonale rozvinuly a salát byl uleželý.

Co budete k přípravě potřebovat?

  • brambory vařené ve slupce 1 ,5 kg
  • 2 menší červené cibule
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce vinného octa 
  • 2 lžíce hořčice plnotučné
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • lžíce majonézy
  • hrst nasekaného a čerstvého kopru
  • 3/4 sklenice nakládaných okurek + část nálevu ( pokud nemáte rádi kyselejší chutě, množství upravte )
  • sůl a pepř

Jak na to?

Brambory vařené ve slupce oloupeme a pokrájíme na kolečka cca 4 mm silná, aby jejich chuť v salátu dobře vynikla. Okurky vyjmeme z nálevu a pokrájíme je na slaboučká kolečka, tím docílíme, že v salátu nebude převažovat kyselejší okurková chuť. Pokrájíme i šalotku, na hrubo, či na kolečka, červenou cibuli na jemno.

Přidáme všechny další ingredience a dobře zamícháme , necháme v lednici do druhého dne.

Většinou je potřeba salát další den dosolit a opepřit, jelikož jsou chutě jemnější a již uleželé.

Tip šéfkuchaře: 

Pro zjemnění chutí můžete přidat dvě lžíce smetany, salát se tím " zakulatí " a bude působit chuťově jemnější.

 

Těstovinový salát s rajčaty a sekanou petrželí

Těstovinové saláty se zkrátka k létu hodí. Ve studené kuchyni jsou lehkou variantou oběda. Velkou výhodou je, že jejich příprava je skutečně snadná  a nevyžaduje mnoho času.

Co budete k přípravě potřebovat?

  • těstoviny, ideálně tipu fusilli
  • 400 g rajčat
  • 1 plechovka kukuřice
  • majonéza - 2-3 lžíce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce vinného octa
  • hrst nasekané petržele
  • sůl , pepř

Jak na to?

Uvaříme těstoviny a následně zchladíme. Můžeme přidat trochu olivového oleje, aby se nelepily.

Pokrájíme rajčata, přidáme kukuřici a veškeré další ingredience a dobře zamícháme. Můžeme servírovat hned nebo později.

Tip šéfkuchaře:

Můžete přidat také černé olivy a avokádo.

 

Okurkový salát s koprem

Studený okurkový salát se perfektně hodí jako další příloha k masu. Je skutečně osvěžující a nenáročný na přípravu.

Co budete potřebovat? 

  • 2 x salátovou okurku
  • 1 šalotku 
  • 1 červenou cibuli střední velikosti
  • hrst kopru
  • 1/4 smetany 33%
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • sůl , pepř

Jak na to?

Okurky oloupeme a po té nastrouháme na jemná kolečka. šalotku i červenou cibuli pokrájíme na jemno. Přidáme pokrájený kopr a všechny další ingredience, zamícháme a dobře osolíme a opepříme. Pokud máte rádi, můžete přidat i ředkvičku. Salát bude působit barevně pestřeji.

Přejeme dobrou chuť !