Milujete grilování? Potom jistě oceníte naše tipy na lehké a chutné letní saláty vhodné k masu i zelenině. Vybrali jsme pro Vás tři různorodé zástupce, které můžete servírovat v jednom dni a Vaše strávníky jistě potěší. Jejich chutě jsou vyvážené a navíc na jídelním stole vypadají skutečně perfektně.
Letní bramborový salát s koprem a otcovou zálivkou
Brambory jsou základem kuchyně a neměli by v žádné chybět. Tento salát vyžaduje přípravu ideálně den předem, aby se chutě dokonale rozvinuly a salát byl uleželý.
Co budete k přípravě potřebovat?
- brambory vařené ve slupce 1 ,5 kg
- 2 menší červené cibule
- 1 šalotka
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce hořčice plnotučné
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- lžíce majonézy
- hrst nasekaného a čerstvého kopru
- 3/4 sklenice nakládaných okurek + část nálevu ( pokud nemáte rádi kyselejší chutě, množství upravte )
- sůl a pepř
Jak na to?
Brambory vařené ve slupce oloupeme a pokrájíme na kolečka cca 4 mm silná, aby jejich chuť v salátu dobře vynikla. Okurky vyjmeme z nálevu a pokrájíme je na slaboučká kolečka, tím docílíme, že v salátu nebude převažovat kyselejší okurková chuť. Pokrájíme i šalotku, na hrubo, či na kolečka, červenou cibuli na jemno.
Přidáme všechny další ingredience a dobře zamícháme , necháme v lednici do druhého dne.
Většinou je potřeba salát další den dosolit a opepřit, jelikož jsou chutě jemnější a již uleželé.
Tip šéfkuchaře:
Pro zjemnění chutí můžete přidat dvě lžíce smetany, salát se tím " zakulatí " a bude působit chuťově jemnější.
Těstovinový salát s rajčaty a sekanou petrželí
Těstovinové saláty se zkrátka k létu hodí. Ve studené kuchyni jsou lehkou variantou oběda. Velkou výhodou je, že jejich příprava je skutečně snadná a nevyžaduje mnoho času.
Co budete k přípravě potřebovat?
- těstoviny, ideálně tipu fusilli
- 400 g rajčat
- 1 plechovka kukuřice
- majonéza - 2-3 lžíce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce vinného octa
- hrst nasekané petržele
- sůl , pepř
Jak na to?
Uvaříme těstoviny a následně zchladíme. Můžeme přidat trochu olivového oleje, aby se nelepily.
Pokrájíme rajčata, přidáme kukuřici a veškeré další ingredience a dobře zamícháme. Můžeme servírovat hned nebo později.
Tip šéfkuchaře:
Můžete přidat také černé olivy a avokádo.
Okurkový salát s koprem
Studený okurkový salát se perfektně hodí jako další příloha k masu. Je skutečně osvěžující a nenáročný na přípravu.
Co budete potřebovat?
- 2 x salátovou okurku
- 1 šalotku
- 1 červenou cibuli střední velikosti
- hrst kopru
- 1/4 smetany 33%
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- sůl , pepř
Jak na to?
Okurky oloupeme a po té nastrouháme na jemná kolečka. šalotku i červenou cibuli pokrájíme na jemno. Přidáme pokrájený kopr a všechny další ingredience, zamícháme a dobře osolíme a opepříme. Pokud máte rádi, můžete přidat i ředkvičku. Salát bude působit barevně pestřeji.
Přejeme dobrou chuť !