Velikonoční věnec se sušenými hruškami

Blíží se tradiční svátky jara. Vybrali jsme pro Vás netradiční, ale rafinovanou kombinaci ořechů a sušených hrušek zapletenou v kynutém těstě, ktrerá okouzlí nejednoho koledníka. 

Pro přípravu těsta můžete použít naše designové mísy , které jsou ideální pro hnětení těsta.

Co budete potřebovat?

  • mouka pšeničná hladká 450 g
  • škrob 50 g - kukuřičný
  • skořice 1 ČL mletá
  • perníkové koření 1 ČL
  • sůl 1 špetka
  • droždí sušené 1 ČL
  • máslo 80 g - vychlazené
  • mléko 140 ml
  • vejce 2 ks -velká, lehce prošlehaná
 
NA NÁPLŇ
  • pomerančová šťáva 280 ml - čerstvá
  • sušené hrušky 150 g - na kostičky
  • rozinky 120 g - sultánky, propláchnuté
  • kandovaná pomerančová a citronová kůra 30 g
  • máslo 60 g
  • třtinový cukr 120 g
  • mouka pšeničná hladká 60 g
  • lískové oříšky 120 g - nasekané
  • pomerančová kůra 2 ČL - strouhaná
 
NA DOKONČENÍ
  • mléko 60 ml
  • krupicový cukr 60 g
  • moučkový cukr - na poprášení

Do mísy prosejte mouku, škrob, koření, a špetku soli. Promíchejte se sušeným droždím a zapracujte nasekané máslo. Prošlehejte mléko s vejci. Pak vlijte do mísy k ostatním přísadám a vypracujte soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 10 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

Na náplň zvolna zahřejte těsně pod bod varu pomerančovou šťávu s hruškami, sultánkami a kandovanou citrusovou kůrou, aby směs změkla a nabobtnala. Nechte vychladnout. Pak přeceďte a odložte. Z másla, cukru a mouky připravte drobenku a přimíchejte do ní odložené ovoce a kandovanou citrusovou kůru, oříšky a čerstvou pomerančovou kůru.

Postup na 2 velké věnce: Vykynuté těsto stlačte pěstí. Rozdělte ho napolovic. Polovinu rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník 22x30 cm. Rozprostřete na něj polovinu připravené náplně, přičemž okraje nechte volné. Od delší strany srolujte jako roládu. Pak ji opatrně válejte jedním směrem (např. k sobě – válení tam i zpátky by narušilo vrstvy náplně), abyste váleček trochu zúžili a prodloužili. Podélně ho rozřízněte napůl a položte obě půlky vedle sebe řezem nahoru. Zapleťte obě poloviny do spirály a tu stočte do kruhu, aby vznikl věnec. Opakujte s druhou půlkou přísad.

Postup na 4 menší věnečky:  Postupujte jako u velkých věnců, jen rozválené obdélníky 22x30 cm překrojte napříč napolovic. Vzniknou 4 obdélníky o rozměrech 11x15 cm. Na každý z nich rozetřete čtvrtinu připravené náplně a pokračujte podle receptu na věnce, až vzniknou 4 menší věnečky.

Troubu předehřejte na 200 °C. Rozložte věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, až zdvojnásobí objem. Potom je pečte 20–25 minut dozlatova.

Na dokončení zahřejte mléko s krupicovým cukrem, až se cukr rozpustí. Potřete jím pečivo okamžitě po vyjmutí z trouby. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním ještě pocukrujte.

Tip šéfkuchaře
Před srolováním můžete volné okraje zlehka potřít vlažnou vodou, aby se lépe spojily.